Wie zijn wij

De muziekvereniging is opgericht in 1894 en dus meer dan een eeuw oud. We zijn de oudste muziekvereniging in Alblasserdam en na 100 jaar een Fanfare te zijn geweest, is "Excelsior" sinds 1995 een harmonie. We hebben ca. 45 leden. Wij zijn een zittend orkest, veelzijdig en modern, waar jong en oud harmonisch samen spelen. Naast het musiceren zijn we ook een gezellige vereniging met veel activiteiten voor jong en oud. 

Samen muziek maken is erg leuk. Of je nu jong of oud bent, je kunt altijd starten met het bespelen van een muziekinstrument. Het is mogelijk via muziekvereniging Excelsior een muziekopleiding te volgen op een instrument dat in de harmonie thuishoort. Je krijgt dan een instrument en lesboeken in bruikleen en we brengen je in contact met onze conservatoriumgeschoolde muziekdocenten. En na het behalen van het A-diploma kun je bij het harmonie-orkest meespelen.

Nieuwe leden – jong en oud – zijn altijd van harte welkom. Wij repeteren op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de zaal van de Elthetokerk in Alblasserdam. Kom gerust eens langs of stuur ons een email, dan nemen we contact met je op.

Excelsior-geschiedenis

Het Opstaporkestje


Hier leer je onder leiding van de dirigent samenspelen. Je leert hoe de dirigent de maat slaat, je leert luisteren naar je medemuzikanten, kortom je leert de eerste beginselen van het samen musiceren. Een enkele keer heeft het Opstaporkestje een optreden als onderdeel van een groot concert.

  • Meer over het opstaporkestje

    Je blijft de lessen volgen, zowel praktisch als theoretisch, en wordt opgeleid voor diploma 'A' en doet daar examen in. Natuurlijk slaag je!Na ongeveer een jaar is het mogelijk om, in overleg met je docent en dirigent met de Beginnersband mee te spelen. Meestal hebben we één of twee keer per jaar een groepje dat samen de overgang maakt. Dat is prettiger, want dan heb je wat steun aan elkaar!

Opstaporkestje

De Harmonie


Als je eenmaal in de harmonie mee gaat spelen kom je weer in een ander gezelschap. De harmonie bestaat uit zo'n 35 muzikanten van diverse leeftijden. We spelen muziek voor iedereen, dus een lekkere mars, maar ook licht klassiek, pop-muziek, jazz en musical nummers. Kortom, muziek die we zelf leuk vinden.

  • Meer over de harmonie

    We repeteren elke week om samen tot goede muziekprestaties te komen. Ons uiteindelijke doel is om gedurende het gehele jaar van tijd tot tijd een uitvoering te geven. Dat kan zijn een voor- of najaarsconcert, een kerstconcert, maar ook een aubade op Koninginnedag, een muzikale noot bij een tewaterlating, of gewoon lekker een zomeravondconcert in de wijk.

Opstaporkestje