Wie zijn wij

De muziekvereniging is opgericht in 1894 en dus meer dan een eeuw oud. We zijn de oudste muziekvereniging in Alblasserdam en na 100 jaar een Fanfare te zijn geweest, is sinds begin 1995 "Excelsior" een Harmonie. We hebben ca.50 leden. Wij zijn een zittend orkest, veelzijdig en modern, waar jong en oud harmonisch samen spelen. Naast het musiceren zijn we ook een gezellige vereniging met veel activiteiten voor jong en oud. 

Als je muziek als hobby wilt gaan uitoefenen, ben je bij Harmonie “Excelsior” aan het goede adres. Maar je moet er wel wat voor doen! Alle leden verplichten zich de lessen en het samenspelen zo veel mogelijk te volgen en samen de concerten te geven. Wij leiden uitsluitend op voor het meespelen in het Opstaporkestje, de Beginnersband en het uiteindelijke doel is om mee te gaan spelen in de Harmonie! Daarom geven wij in onze EIGEN opleiding, door docenten met een conservatorium achtergrond. 

Excelsior-geschiedenis

Het Opstaporkestje


Hier leer je onder leiding van de dirigent samenspelen. Je leert hoe de dirigent de maat slaat, je leert luisteren naar je medemuzikanten, kortom je leert de eerste beginselen van het samen musiceren. Een enkele keer heeft het Opstaporkestje een optreden als onderdeel van een groot concert.

  • Meer over het opstaporkestje

    Je blijft de lessen volgen, zowel praktisch als theoretisch, en wordt opgeleid voor diploma 'A' en doet daar examen in. Natuurlijk slaag je!Na ongeveer een jaar is het mogelijk om, in overleg met je docent en dirigent met de Beginnersband mee te spelen. Meestal hebben we één of twee keer per jaar een groepje dat samen de overgang maakt. Dat is prettiger, want dan heb je wat steun aan elkaar!

Opstaporkestje
Opstaporkestje

Beginnersband


In de Beginnersband spelen vooral jonge muzikanten. Iedereen heeft al ervaring in het samenspelen en daarom wordt de muziekkeuze daar op aangepast. Ze spelen allerlei leuke en vlotte muziek. In de Beginnersband spelen ook altijd wat oudere ervaren muzikanten mee om de jongeren tot steun te zijn.

  • Meer over de beginnersband

    De Beginnersband doet mee aan jeugdconcoursen, -ze hebben daar al heel wat prijzen mee behaald- en treden regelmatig op bij concerten in de Landvast, het Makadocentrum, in de wijk of bij andere gelegenheden. Je blijft de lessen volgen en na het behalen van diploma A ga je door met de volgende diploma's (B,C, en D is mogelijk) Je gaat een belangrijke rol spelen in de Beginnersband! Daarna, bij voldoende ervaring is het mogelijk om, in overleg met docent en dirigent, ook met de Harmonie mee te spelen.

De Harmonie


Als je eenmaal in de Harmonie mee gaat spelen kom je weer in een ander gezelschap. De Harmonie bestaat uit zo'n 50 tot 60 muzikanten van diverse leeftijden. We spelen muziek voor iedereen, dus een lekkere mars, maar ook licht klassiek, pop-muziek, jazz en musical nummers. Kortom, muziek die we zelf leuk vinden.

  • Meer over de harmonie

    We repeteren elke week om samen tot goede muziekprestaties te komen. Ons uiteindelijke doel is om gedurende het gehele jaar van tijd tot tijd een uitvoering te geven. Dat kan zijn een voor- of najaarsconcert, een kerstconcert, maar ook een aubade op Koninginnedag, een muzikale noot bij een tewaterlating, of gewoon lekker een zomeravondconcert in de wijk.

Opstaporkestje